Зворотній дзвінок

Пн.-Пт. з 8:00 до 17:00
Сб.-Нд. - вихідні

Лущиться шкіра на обличчі: причини, що робити

  • 22 Лютий 2021 12:25:14
  • Відгуки: 0
  • Перегляди: 30566
  • 0

З підвищеною сухістю епідермісу і лущенням знайомі більшість дівчат. Це поширене, але малоприємне явище складно ігнорувати. Лущення шкіри добре помітно неозброєним поглядом і практично не піддається маскуванню. Макіяж і тональний крем лише підкреслюють білі лусочки і шорстку поверхню епідермісу.

Основні ознаки сухості шкіри обличчя

До лущення і сухості призводить недостатнє зволоження. Зневоднення починається через руйнування природного гідроліпідного бар'єру шкіри, який утримує вологу. Якщо природний захист руйнується, клітини епідермісу посилено зневоднюються. Верхні шари дерми не можуть рівномірно і швидко відлущитися, тому нашаровуються пластами. При цьому знижується синтез колагенових волокон і гіалуронової кислоти, викликаючи передчасне старіння.

Головними ознаками сухості епідермісу є:

  • білі лусочки;
  • відчуття стягнутості;
  • подразнення;
  • відчуття свербіння;
  • мікротріщини;
  • ранні зморшки;
  • тьмяний колір обличчя.

Зневоднена шкіра стає вразливою до негативних зовнішніх чинників. Через зниження рН погіршується захисна функція епідермісу, а також значно підвищується чутливість. Це може стати причиною алергічних висипань. Через дефіцит вологи клітини епідермісу засвоюють набагато менше поживних речовин, тому навіть якісні креми виявляються неефективними.


Які можуть бути причини сухості

Існує безліч причин, через які шкіра обличчя починає лущитися. В першу чергу, лущення може бути викликано дерматологічними захворюваннями (атопічний дерматит, псоріаз, лишай). Якщо це виключено, слід розглянути зовнішні та внутрішні чинники, здатні спровокувати зневоднення дерми.

Зовнішні причини

Найбільш часто лущення епідермісу викликається зовнішніми причинами. Зазвичай вони пов'язані з неправильним доглядом за шкірою обличчя і низьким рівнем захисту від чинників навколишнього середовища.

  1. Пересихання. Морозна та вітряна погода буквально витягує зі шкіри вологу, призводячи до лущення та почервоніння. Дуже часто лущення епідермісу виникає саме взимку.
  2. Вмивання гарячою водою. Висока температура води для гігієнічних процедур висушує. Ситуацію ускладнює наявність у водопровідній воді хлору, який негативно впливає на стан шкіри.
  3. Надмірний пілінг. Видалення верхньої частини епідермісу – важлива складова догляду за шкірою. Ця процедура приносить користь і очищає від шару відмерлих клітин, однак проводити її занадто часто не можна. Це може стати причиною руйнування рогового шару дерми та викликати лущення.
  4. Використання звичайного мила. При такому очищенні природний ліпідний шар змивається і не встигає відновлюватися. Одне з основних beauty-правил – не користуватися милом, а після вмивання наносити тонік. Це допоможе зберегти оптимальний pH-баланс і цілісність водно-ліпідного шару дерми.
  5. Агресивні засоби, призначені для жирної шкіри. Продукти з вмістом спирту можуть пошкодити природний захист епідермісу. Це особливо актуально в зимовий період, коли навіть жирна шкіра також потребує додаткового зволоження.

Нерідко з лущенням через неправильний догляду стикаються власники змішаного типу шкіри. Частою помилкою є нанесення засобів для жирної Т-зони на ділянки з сухим і нормальним епідермісом. У відповідь на це дерма може відреагувати зневодненням і лущенням. Також слід враховувати, що шкірі, яка схильна до жирності, після 25 років необхідні більш м'які очищаючі продукти. У них має бути присутня велика кількість зволожуючих компонентів.

Сироватка Pure Green «Себобаланс і зволоження» від BIELITA добре підходить жирній, комбінованій і схильній до висипань шкірі. Завдяки комплексу активних компонентів (зеленому чаю, екстракту кактуса і алантоїну) сироватка стабілізує вироблення шкірного сала та відновлює гідроліпідний баланс, покращуючи зовнішній вигляд епідермісу.

Внутрішні причини

Часто шкіра може лущитися через недостатнє надходження в організм рідини. Також сприяє появі білих лусочок і знижений синтез білка філаггріна (генетична схильність – у 20% людей).

Однак найбільш часто лущення шкіри викликають:

  1. Хвороби травної та ендокринної систем. Ці захворювання призводять до неправильної роботи сальних залоз і поганого засвоєння поживних елементів. З'являється зневоднення, лущення, землистий колір обличчя і передчасні зморшки.
  2. Захворювання нирок. Порушення ниркової функції викликає накопичення токсинів і продуктів розпаду в організмі. Це позначається на стані шкіри, роблячи її млявою і сухою.
  3. Куріння. Нікотин негативно впливає на стан дерми. Шкідлива речовина руйнує гіалуронову кислоту, яка забезпечує гладкість і зволоженість шкірних покривів.
  4. Порушення гормонального фону. Зміни концентрації таких гормонів, як тестостерон і естроген, впливає на гідроліпідний шар шкіри. З цієї причини підвищена сухість епідермісу може спостерігатися при вагітності.

Лущення та сухість шкіри на обличчі може свідчити про брак вітамінів. Щоб достовірно дізнатися, якого саме вітаміну бракує в організмі, рекомендується зробити аналіз крові. Найбільшу цінність для дерми представляють вітамін А, Е, D, F, C, вітаміни групи В. Їх необхідно приймати всередину і шукати в складі косметичних засобів.

Нерідко епідерміс, який лущиться є ознакою вікових змін. Ближче до 45-50 шкіра більшості жінок стає тонкою і дуже чутливою, схильною до лущення. Це пов'язано з різким зменшенням вироблення статевих гормонів. Відсутність правильного догляду викликає швидку втрату вологи, тьмяність, хворобливу сухість та лущення, а також помітно прискорює процеси старіння.

Що робити при лущенні

При лущенні шкіри необхідно знайти причину цього явища та усунути його. Якщо проблема сухості викликана не внутрішніми, а зовнішніми проблемами, слід підкоригувати алгоритм догляду за шкірою.

  1. При вмиванні використовувати воду кімнатної температури. Цей захід допоможе не порушувати здоровий гідроліпідний шар і не посилювати зневоднення.
  2. Очищати шкіру м'якими засобами. Щоденне використання ніжних косметичних засобів відновлює нормальну бар'єрну функцію пересушеної дерми.
  3. Відмовитися від пілінгів на користь гоммажів, які допоможуть делікатно очистити шкіру від ороговілих частинок.
  4. Подбати про максимальне інтенсивне живлення епідермісу. Для цієї мети відмінно підійдуть сироватки і концентрати. Насичена oil-сироватка «Суперживлення» з оліями аргани та мигдалю від BIELITA ефективно справляється із завданням інтенсивного зволоження. Beauty-засіб рекомендований при сильній сухості шкіри і перших вікових проявах.


Чого категорично не можна робити

  1. Використовувати пілінги. Незважаючи на те, що засоби для домашнього використання більш безпечні, ніж салонна косметика, вони вимагають великої обережності. Варто пам'ятати, що нашкодити зневодненій шкірі може навіть найбільш щадний пілінг.
  2. Користуватися декоративною косметикою з розсипчастою текстурою. Сипучі суміші – непідходящий варіант для схильної до лущення дерми. Така косметика витягує залишки вологи, підкреслюючи недосконалості. Тональний крем повинен бути збагачений додатковими зволожуючими компонентами.
  3. Застосовувати маски-скраби і маски на основі глини. Вони додатково висушують шкіру, посилюючи ознаки лущення. У складі косметичних засобів необхідно шукати алое-вера, мед, огірок, олії авокадо, жожоба та аргани.
  4. Застосовувати косметику з вмістом спирту. Це строго протипоказано при схильності до лущення. Купуючи б'юті-засоби, візьміть за правило вивчати список інгредієнтів на упаковці.
  5. Перебувати на сонці або на морозі без захисних засобів. Ультрафіолет і екстремально низькі температури однаково негативно позначаються на стані дерми, руйнуючи її захисний шар.

Що робити, якщо шкіра дуже суха

Підвищена сухість шкіри називається ксерозом. Важливо пам'ятати, що ксероз може бути ознакою серйозних хвороб, включаючи ураження щитовидної залози або залізодефіцитну анемію. Тому при наявності інтенсивного лущення рекомендована консультація лікаря.

Основа лікування ксерозу – відновлення натурального гідроліпідного бар'єру. Швидку допомогу при пересушеній шкірі надають місцеві інтенсивно зволожуючі засоби. У складі такої косметики повинні бути присутніми компоненти, які утримують рідину – пантотенова та сечова кислота, гліцерин. Засоби з високим вмістом ліпідів і жирних кислот проникають в глибокі шари епідермісу і стимулюють вироблення природних ліпідів.

Також для боротьби зі зневодненням важливо:

  1. Включити в раціон достатню кількість вітамінів і мікроелементів. Стан шкіри залежить від безлічі факторів, але харчування – найважливіший з них. З їжі, що надходить в організм, шкіра черпає необхідні їй речовини.
  2. Відмовитися від шкідливих звичок, які згубно впливають на стан шкіри і внутрішніх органів.
  3. Не піддавати епідерміс дії високих і низьких температур. Морозне повітря і палюче сонце однаково шкодять шкірним покривам. Перед виходом на вулицю необхідно використовувати косметику з високим рівнем захисту.
  4. Пити достатню кількість води або трав'яних відварів. Кожній людині рекомендується випивати не менше 1,5 літрів рідини в день.
  5. Користуватися зволожувачами повітря. Вологість повітря в приміщенні повинна бути не менше 60%. В якості додаткового джерела зволоження на шкіру можна розпорошувати термальну воду.
  6. Для зняття макіяжу використовуйте косметику, призначену для чутливих шкірних покривів.

Висновки

Шорсткість епідермісу та неестетичні лусочки – ознака того, що у шкіри порушені захисні функції. Іноді сухість дерми може бути обумовлена ​​генетично, однак найчастіше її викликають внутрішні і зовнішні причини. До зовнішніх чинників належить неправильний догляд, внутрішні – включають дефіцит вітамінів, куріння, хвороби нирок і травлення, ендокринні порушення. Тому, якщо при правильному догляді і повноцінному харчуванні проблема залишається, варто відвідати лікаря. Цілком можливо, лущення шкіри є симптомом збою в роботі організму.

 
Leave a review  ↓
 
Nobody has left any reviews.