Зворотній дзвінок

Пн.-Пт. з 8:00 до 17:00
Сб.-Нд. - вихідні

Правильний догляд за кучерявим волоссям

  • 09 Лютий 2022 07:49:17
  • Відгуки: 0
  • Перегляди: 5572
  • 0

Кучеряве волосся подобається багатьом, але більшості їхніх власниць воно завдає багато клопоту, забираючи багато часу, зусиль і нервів. Правильний догляд за кучерявим волоссям та довіра його стрижки майстру, що спеціалізується на роботі саме з таким типом волосся, допоможе зробити найідеальнішу зачіску і легко, і швидко, і без страху зміни погоди.

Кучеряве Волосся: 4 Особливості Догляду CGM

Базові правила, яких потрібно дотримуватися при догляді за кучерявим волоссям, засновані на тому, що в місцях згинів волосяні стрижні ослаблені й легко ламаються, їх лусочки по всій довжині прилягають один до одного нещільно і нерівно, але при цьому таке волосся гірше вбирає воду і більше сухе, ніж пряме.

Ці правила називаються Curly Girl Method (CGM). Вони були сформульовані в 2002 році американськими стилістами-перукарями Lorraine Massey та Michele Bender у книзі «Система догляду за волоссям з характером». Запропонована ними доглядова система передбачає, що володарка кучерів знає до якого типу вони відносяться, уявляє собі ступінь пористості їх стрижнів, і здатна ставитися до правил не як до догми, а як до керівництва до дії, слідуючи девізу «Ніякого випрямлення! Тільки вільні завитки та локони красиві по-справжньому!».

Класифікація кучерявого волосся за типом завитка (по Андре Уокеру)

2
Хвилі
3
Кучері
4
Афро-спіралі
a — хвиля легкі класичні стиснуті
b — s-завиток м’які спіральні тугі
с — «дрібний біс» виражені штопори дуже тугі

Знання свого типу кучерів, наприклад, Зb, допоможе при покупці спеціальних доглядових засобів. Деякі закордонні виробники вказують на упаковці. Ці позначення стоять і на продукції DevaCurl – лінійки авторських засобів догляду Massey&Bender.

1. Очищення – М'яке

Слід відмовитися від шампунів з поверхнево-активними речовинами, які глибоко очищають, особливо від тих, в яких є ті, які розчиняють захисну мантію шкіри голови (тонкий шар шкірного сала) лаурилсульфат натрію і лауретсульфати натрію і амонію. Такі засоби добре миють гладке волосся і жирний тип шкіри волосистої частини голови. Для кучерявого волосся його можна використовувати, але:

  • лише зрідка, не частіше ніж 1 раз на місяць;
  • тільки якщо в них присутні кератин, колаген, фосфоліпіди та цераміди;
  • якщо водопровідна вода, якою треба буде дуже ретельно і довго промивати волосся, м'яка – у ній немає великої кількості кальцію та магнію.

Комбінація сульфатного шампуню і жорсткої води дуже сильно висушує кучеряве волосся, ще більше піднімає і без того лусочки кутикули. В результаті стрижні завитків, якщо на них поглянути під мікроскопом, стають схожими на старі шишки, що ускладнює розчісування та сприяє ламкості волосся.

Кучеряве волосся краще мити або безсульфатним шампунем класу No-Poo, або за методикою Ко Вошінг (Co-Washing) – не шампунем, а кондиціонером, в якому немає силіконів і спиртів. Такий доглядовий засіб:

  • наноситься на шкіру голови та по всій довжині мокрого волосся;
  • втирається у волосся протягом 5 хвилин, стискаючи пальцями пасма знизу-вгору, у напрямку до маківки (прийом Squish To Condish);
  • ретельно виполіскується;
  • наноситься повторно, і ще раз інтенсивно масажується протягом 3 хвилин до появи хлюпаючого звуку та відчуття, що під пальцями не волосся, а водорості;
  • змивається.

Спочатку для очищення волосся та шкіри від жиру знадобляться досить великі обсяги кондиціонера. Але з часом і його витрата зменшиться, і процедура стане необхідною не кожного дня, а 1 раз на 4-7 днів.

Якщо після переходу з традиційного миття волосся шампунем на метод Ко Вошингу з'явилася сверблячка або утворилася лупа, слід замість кондиціонера очищати шкіру та волосся за допомогою лосьйону або тоніка з протисеборейним компонентом.

2. Зволоження – Якісне

Врятуватися від характерного для кучерявого волосся пухнастого «німба» допоможе застосування відразу ж після миття волосся, але вже незмивного кондиціонера без спирту і силікону класу leave-in. Він зробить стрижні більш гладкими та важкими, сприятиме делікатному розплутуванню завитків, захистить зачіску від трансформації при підвищенні вологості повітря. А ось не дати кучерям наелектризуватись допоможе сироватка з anti-frizz ефектом.

Підвищена сухість кучерявого волосся вимагає додаткового щотижневого зволоження. Для цього рекомендується 1 раз на тиждень користуватися спеціальним кондиціонером глибокого типу (deep conditioning), який, як і leave-in, можна наносити не на мокрі або вологі, а й на сухі кучері, або робити маску для сухого типу волосся.

3. Сушіння – Особливо Бережне

Власницям кучерявого волосся потрібно відмовитися від витираня волосся махровим рушником. Робити цю процедуру потрібно вкрай акуратно, рухами, що промокають-віджимають, і за допомогою вафельного рушника, рушника з мікрофібри, дитячої пелюшки або трикотажної футболки (Plopping).

Також під забороною сушіння волосся теплим чи гарячим повітрям. Це піднімає кутикули, робить стрижні пухнастими і ламкими. Як виняток, коли немає часу і потрібно висушити волосся терміново, робіть це холодним повітрям фену з насадкою-дифузором.

4. Укладання – Ніяких Прасочок та Брашингів, Тільки Спеціальні Засоби та Техніки

Доглядати за кучерявим волоссям потрібно дбайливо, як за річчю з кашеміру. Потрібно забути про фени, брашинги, слайдери і випрямлячі, а також про щітки і гребінці, причому навіть про ті, які створені спеціально для кучерявих. Розчісувати та укладати волосся слід пальцями.

Засоби для стайлінгу (пінки, гелі, креми, сироватки), так само, як і кондиціонери, повинні бути вільними від силікону та спирту. Крім формування потрібного візуального ефекту, утримання форми зачіски та запобігання самозаплутування завитків, такі стайлінгові засоби також запечатують вологу у волоссі, запобігаючи його сухості.

Потрібно і уникати типової помилки – не застосовувати занадто багато стайлінгового засобу під час укладання. В даному випадку «масло зіпсує кашу», обтяжить кучері, зробить їх «жирними» і не дозволить досягти бажаного ефекту. І ще, після того як укладені гелем завитки висохнуть, скоринку, що утворилася, потрібно акуратно «розбивати жамкаючими рухами», такими ж, як і при втиранні кондиціонера при очищенні волосся.

Інші Поради щодо Догляду за Кучерями

Зберегти прикореневий об'єм зачіски, і при цьому досягти рівного укладання завитків, допоможе розташування затискачів-шпильок безпосередньо біля коренів волосся вздовж проділів, а також на маківці і з боків. Затискачі можна зняти, коли волосся висохне, а можна і залишити, якщо колір затискачів збігається з кольором волосся.

Розкажемо ще кілька хитрощів, які знадобляться володаркам кучерявого волосся:

  • спати потрібно на наволочці або в хустці з натурального шовку чи сатину;
  • прим'яті після сну кучері легко розправляються за допомогою вологих рук з декількома краплями кондиціонера, який не змивається;
  • посічені кінчики на кучерявому волоссі помітніші, ніж на прямому, тому їм потрібен регулярний додатковий догляд і підстригання їх 1 раз на 3 місяці.

За бажання змінити колір кучериків, потрібно вибирати або натуральні барвники, або легке мелірування.

Стрижка Кучерявого Волосся

Найпростіший спосіб знайти кваліфікованого майстра, що працює з кучерявим волоссям – запитати у дівчини з кучерявою зачіскою, яка сподобалася вам, у кого вона стрижеться. Якщо ж немає можливості або нагоди скористатися «сарафанним радіо», то вузькопрофільного фахівця можна розпізнати за такими нюансами:

  • Насамперед обов'язково оцінить силу стиснення завитків.
  • Ніколи не стригтиме кучеряве волосся мокрим, а також не буде їх розчісувати гребінцем і зволожувати водою під час стрижки.
  • Не задіятиме техніки Філіровка та Слайсинг.

Відповідальний перукар, який знає, як працювати з кучерявим волоссям, ніколи не буде сушити волосся феном, укладати його стайлерами, сам пропонувати форму зачіски з прямим і/або вибіленим волоссям.

Актуальні Форми Стрижки Для Кучерявого Волосся

Не всі форми стрижок підійдуть для кучерявого волосся. Найкращі варіанти:

  • для короткої довжини – каре, боб-каре, каре, гарсон, піксі;
  • для середньої довжини – каре, асиметричний боб-каре, багатошарові варіанти стрижок;
  • на довгому волоссі – каскади на основі багатошарового каре, градуйована стрижка-драбинка з багатошаровістю передніх рядів;
  • для пружних кучерів – довжина нижча плечей;
  • для завитків середнього ступеня завивання – довжина по плечі;
  • для плавних хвиль – короткий боб або середній боб-каре.

Кваліфікований майстер підкаже яка саме стрижка і чубчик підійдуть вашому овалу і рисам обличчя, особливостям стилю та образу, і при цьому підкреслить унікальність структури вашого кучерявого волосся.

Причини не випрямляти і не заплітати кучеряве волосся

І замість висновку наведемо аргументи, які мотивують власниць кучерявого волосся дотримуватися правил CGM, не соромитися своїх кучерів, не перепалювати їх прасками і не ховати їх у кінський хвіст, коси або дреди:

  1. Кучері роблять обличчя молодшим.
  2. Правильний догляд перетворить фрактальні завитки на важкі блискучі локони, а невиразні хвилі на витончені спіралі.
  3. Мине страх того, що капризи погоди зіпсують зачіску.
  4. Список приводів для відмови від відвідування тренажерного залу, басейну та сауни стане на 1 пункт коротшим.
  5. Подорожувати стане комфортніше та легше, у тому числі й за рахунок зменшення кількості доглядових засобів та приладів, які не потрібно буде возити із собою.

Крім цього, дотримання правил CGM догляду за кучерявим волоссям – відмова від шампунів, що містять сульфати, і економія електроенергії від не використання фену і стайлерів – дозволяє вам вважати себе учасницею руху на захист навколишнього середовища.

Полюбіть свої кучері! Будьте незалежними! Ви не повинні відповідати певному стандарту! Ваше кучеряве волосся унікальне і зробить вас яскравою індивідуальністю!

 
Leave a review  ↓
 
Nobody has left any reviews.